Marx-opisto avarsi käsitystä työstä ja ihmisestä

0 Shares

DSL:n ja SKP:n järjestämä valtakunnallinen Marx-opisto kokoontui jälleen kesätapaamiseen kuluneena viikonloppuna, 10.-12. elokuuta, keskustelemaan marxilaisuudesta, historiasta sekä ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta. Marx-opisto toimii tietenkin aina myös tärkeänä kohtaamispaikkana, sillä mukana tapaamisissa on tovereita ympäri maan. Kesätapaaminen järjestettiin Vähäjärven lomakodissa, Hämeenlinnan Hauholla.

Marx-opiston alustuksista vastasi tällä kertaa kolme oman aihealueensa kovaa asiantuntijaa. Perjantain alustajana toimi Camilla Kantola, joka avasi keskustelua yhteiskuntaluokista ja ihmiskäsityksestä sekä Marxin suhtautumisesta niihin. Lauantaina opistoväelle tuli puhumaan Marjo Liukkonen, joka on julkisuudessa tunnettu väitöskirjastaan Hennalan naismurhat 1918. Alustuksessaan hän palasi Hennalan punavankileirin tapahtumiin ja suhdanteisiin, ja kertoi asioista juuri vankien näkökulmasta. Kerrotut tapahtumat olivat kauheita, mutta monet oppivat alustuksen pohjalta uutta tietoa sekä saivat kipinän tutkia vuoden 1918 tapahtumia lisää. Sunnuntain alustaja Miika Kabata paneutui ensisijaisesti työhön marxilaisuuden näkökulmasta. Alustuksien materiaalia on tulossa luettavaksi myöhemmin.

Viikonloppuun kuului myös ryhmätöitä, joiden aihepiireihin haettiin työväenluokkaista näkökulmaa. Ryhmissä pohdittiin samoja aihepiirejä myös työn ja eri ihmisryhmien kannalta. Ryhmissä heränneistä ajatuksista kootut tekstit ja muu aineisto on myös tulossa nähtäville näillekin sivuille lähipäivinä.

Seuraavan kerran Marx-opisto kokoontuu talvitapaamiseen 3.-4. helmikuuta 2019. Myös sinne on kaikilla kiinnostuneilla mahdollisuus osallistua. Voit ilmoittaa halukkuutesi tapahtumaan tai kysyä lisää Marx-opistosta meiltä piirijärjestöstä!